perjantai 27. helmikuuta 2015

"Kun äiti leipoi korin täyteen pehmoisia palleroita"





Tuoreet sämpylät muistuttavat lapsuudesta,
siitä kun äiti leipoi korin täytteen pehmoisia palleroita.
Niitä mutustaessa olo oli onnellinen.
Luulempa että rakkauteni leipään kumpuaa jo lapsuuden iltapalapöydistä.

Leivistä on hauskaa tehdä omia variaatioita mielitekojen ja kuiva-ainekaapin sisällön mukaan.
Nykyisin keittiössäni ei liioin pöllyä vehnäjauho, joten gluteeniton leivonta on tuonut mukanaan aivan uusia ideoita ja makuelämyksiä.

Lainasin kirjastosta Jessica Freijn ja Maria Blohmin "Gluteenitonta leipää" kirjan, 
Sitä selaillessa löysin houkuttelevan yksinkertaisen tattarileivän ohjeen.
Testasin, ihastuin ja varioin siitä oman näköisen.
Nyt voisin sanoa että tässä kombinaatiossa toteutuivat kaikki toiveeni.

Kuohkeus,
rapeus,
purutuntuma
ja 
maku.

Seuralaiseksi sopii hyvin esimerkiksi yrttivoi, hummus tai munavoi.


Gluteenittomat tattarisämpylät
(n, 10-12 kpl)

7,5 dl vettä
20 g hiivaa
1dl auringonkukansiemeniä
3dl tattarijauhoja
1 1/3 dl riisijauhoa
1/2 dl psylliumia  (käytin Finaxin psylliumia)
1- 1,5 tl (ruusu)suolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
Vatkaa hiiva veteen vispilällä voimakkaasti sekoittaen.
 Lisää joukkoon siemenet, tattarijauho ja riisijauho (vatkaa edelleen vispilällä). 
Sekoita psyllium ja suola taikinaan.
Taikina on hyvin löysää, mutta se paksuuntuu itsestään.
Anna taikinan kohota kelmulla peitetynä kaksi tuntia.
Peitä kaksi peltiä leivinpaperilla.
Ota taikinasta lusikalla "paloja" ja muotoile niistä kostutetuilla käsillä sämpylöitä.
Käsiä kannattaa kastella aina uuden sämpylän välissä, jolloin pyörittely on helpompaa.
Kohota sämpylöitä leivinliinalla peitettynä 30 min.
Ripottele kohonneiden sämpylöiden pintaan tattarijauhoa.
Paista 200 asteisessa uunissa n.25 min.

Anna sämpylöiden jäähtyä, ennen kuin halkaiset niitä.
Itse pidin näistä sämppäreistä myös halkaisemattomana. 
Levitä maukasta levitettä pintaan ja nautinto on taattu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti