maanantai 22. joulukuuta 2014

Gluteeniton joululeipä






Nyt jännittää.
Enää kaksi yötä jouluun.
Tänään olohuoneeseen kohoaa kuusi, joka saa ylleen kultaiset koristeet.
Vaikka joulua ei vietetä kaapeissa, tänään myös siivotaan.
 Niin että joulun henki täyttää jokaisen sopen.
Joulun sanoma on esillä lauluissa, toivona ja valona.

Hyvä ruoka ja rauhaisa yhdessä olo kuuluu oleellisesti meidän jouluun.
Siksi laatikoita, perunasalaattia, joulukakkuja ja pikkuleipiä on leivottu kaikella hartaudella valmiiksi.
Yksi joulun ehdoton suosikki on makealeipä.
Muutaman vuoden ajan sitä on ollut tarjolla myös gluteenittomassa muodossa.
Alkuperäinen ohje on napattu Kotilieden 22/2009 lehdestä, mutta totuuden nimissä siitä ei ole jäljellä kuin piimä, öljy ja siemenet.

Tarkoituksena oli leipoa vain yksi leipä, mutta kuinkas kävikään.
Puolet leivästä katosi heti uunista tultua, ja eilen sain komennon leipoa kaksi uutta leipää. 
"Että saan syödä leipää leipänä ja kakkuna, niin paljon kun mieli tekee".

Hyvän maun lisäksi, tämä leipä on erittäin helppo tehdä.
Ei mene kauan kun sinunkin keittiössä tuoksuu maukas leipä.
Sipaise pintaan voita ja joulu valtaa mielesi!

Gluteeniton joululeipä
(1kpl)

5dl piimää
1dl öljyä
1,5dl kurpitsansiemeniä
1,5dl auringonkukansiemeniä
1,5dl pellavansiemeniä
3/4dl siirappia
1rkl psylliumia

1,5dl tattarijauhoa
2dl riisijauhoa
2dl riisihiutaleita
2tl ruokasoodaa


Sekoita keskenään piimä, öljy, siirappi, siemenet ja psyllium. 
Anna seoksen turvota n. 10 min.
Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja ruokasooda.
Voitele leipävuoka ja paista 175 -asteisessa uunissa tunti.
Kumoa leipä uunista ja paista vielä n.10min.
Anna leivän jäähtyä hieman ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti