lauantai 16. elokuuta 2014

Joskus ulkonäkö pettää...


 Olenkin tainnut jo aikaisemmin vihjata että pidän paljon mozzarellasta, tomaatista ja basilikasta. Eikä kasviksetkaan lainkaan hullumpia ole;). No, arvaatte varmaan että törmätessäni mozzarella kasvistäytteisen leivän ohjeeseen, en voinut muuta tehdäkkään kun kääriä hihat ja työntää kädet jauhopusseihin. 
Mutta millaisiin jauhopusseihin?  Alkuperäinen ohje kun sisälsi pelkkää vehnäjauhoa.
Tavoilleni uskollisena halusin parannella myös tämän leivän ravintoarvoja 
ja säästää venhälle herkkiä masuja 
(HUOM! Leipä ei ole kuitenkaan täysin glut. Speltti= alkuvehnää ja kaikki eivät kestä kauraa).
Mikäli kaapistat ei kaikkia ohjeen jauhoja löydy, voit aina käyttää myös vehnäjauhoja tai kokeilla rohkeasti muita vaihtoetoisia jauhoja (JOS TUOTTEEN EI TARVITSE OLLA TÄYSIN GLUTEENITON:)

No, annetaan tämän leivän komeilla ravintoarvoillaan ja muhkealla maulla,
 sillä ulkonäöllä hän ei todella kerskaile! ;)

Tein pieniä muutoksia myös täytteeseen. 
Vähensin mozzarellan määrää ( mitä, juurihan sanoin että tykkään siitä?). 
No, se oli vahinko. 
Käytin siis 150g, mutta mikäli pidät mozzarellasta, suosittelen laittamaan 200g.
 Lisäksi laitoin tavallista kermajuustoa, johon lisäsin potkua mustapippurilla. Hyvää tuli näinkin. Alkuperäisessä ohjeessa juustona oli pitkään kypsytetty Västerbotten, joten jos kaapistasi löytyy jotain hienostuneempaa juustoa, voit käyttää myös sitä!

Leipä vaatii melko pitkät kohotteluajat, joten mukava leivontaseura ei ole pahitteeksi. 
Itse sain seurakseni kerrassaan taitavan pikkusiskoni, lämmin kiitos!<3

Tämä leipä sopii hyvin syksyisiin illanistujaisiin ruokaisammaksi tarjottavaksi sellaisenaan tai sosekeiton seuralaiseksi!


Kasviskätköleipä

25g hiivaa
3dl vettä
2rkl oliviöljyä
1rkl siirappia
2tl (ruusu)suolaa
2dl spelttiä
1dl kaurahiutaleita
4dl jauhoja (2dl riisijauhoa ja
2dl tattarijauhoa 
TAI 4dl vehnäjauhoja)

 Täyte
1 iso kesäkurpitsa
2 pientä tai 1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g kirsikkatomaattia
200g mozzarellaa
1,5 dl juustoraastetta (+ 1/2 tl mustapippuria)
1/2 ruukku tuoretta basilikaa


Valmista  ensin leipätaikina ja laita se kohoamaan. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
 Lisää joukkoon suola, siirappi ja oliviöljy. Lisää jauhoja vähitellen. 
Voit aluksi vaitkata taikinaa vispilällä, jolloin siihen muodostuu parempi sitko. 
Jatka vaivaamista kädellä tai puulastalla, kunnes taikinasta tulee kimmoisa ja yhtenäinen. 
Lopuksi voit vielä vaivata taikinaa pöydällä ja käyttää apuna oliiviöljyä käsissä.
 Kohota taikinaa n.40 min leivinliinalla peitettynä vesihauteessa (aseta taikinakulho toiseen kulhoon, jossa on lämmintä vettä). 
Taikinan kohotessa valmista täyte.

Pese ja halkaise kesäkurpitsa. 
Valele molemmille puolikkaille oliviöljyä ja ripottele pintaan sormisuolaa. 
Paista 200 asteessa n. 30 min, jotta kesäkurpitsat pehmenevät.
 Halkaise tomaatit ja leikkaa tomaatit siivuiksi. 
Pilko sipuli ja kuullota se pannulla. Ota pannu pois levyltä ja lisää  sipulin hienonnettu valkosipuli. 
Kaiverra kesäkurpitsan sisus sipulitäytteen joukkoon (halutessasi voit käyttää myös kuoren, muista silloin paloitella se hyvin hienoksi).
Raasta juusto ja lisää joukkoon ripaus mustapippuria.

Kumoa kohonnut taikina leivinpaperin päälle. 
Painele sormin n.1cm paksuksi levyksi (ei siis kaulita). Käytä apuna öljyä/jauhoja.
Levitä pohjan päälle mozzarella. Lisää kasvistäyte, tomaatit ja juustoraaste. Lopuksi ripottele pinnalle basilikan lehtiä. 
Kääri levy rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. 
Seuraavaksi leivän haastavin vaihe; muodosta pötkylästä rulla! Käytä apuna lastaa, jauhoja ja kärsivällisiä käsiä.Yhdistä päädyt ja mikäli mahdollista, korjaile revenneitä kohtia. 
Kohota peitettynä n. 25min.
Paista 225 asteessa n.40 min.
Seuraile leipää paistettaessa.
 Jos leivän pinta alkaa näyttää tummalta, alenna lämpötilaa 200 asteeseen ja jatka paistoaikaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti